GCSE Mathematics (9-1)

8.7 Expanding products of three binomials — Practise

Work independently. Questions marked H are for Higher tier.

  1. H Expand (x+1)(x+2)(x+3)(x+1)(x+2)(x+3).
  2. H Expand (x−1)(x+1)(x+2)(x-1)(x+1)(x+2).
  3. H Expand (x+2)(x+2)(x−1)(x+2)(x+2)(x-1).
  4. H Expand (2x+1)(x+1)(x−1)(2x+1)(x+1)(x-1).
  5. H Expand (x−2)(x+3)(x+4)(x-2)(x+3)(x+4).
  6. H Expand (x+2)(x−2)(x+1)(x+2)(x-2)(x+1).
  7. H Expand (x+1)(x−2)(x+4)(x+1)(x-2)(x+4).
  8. H Expand (x−3)(x+1)(x+2)(x-3)(x+1)(x+2).
Answers and concise solutions

1. Expand (x+1)(x+2)(x+3)(x+1)(x+2)(x+3).

Answer: x3+6x2+11x+6x^3+6x^2+11x+6.

2. Expand (x−1)(x+1)(x+2)(x-1)(x+1)(x+2).

Answer: x3+2x2−x−2x^3+2x^2-x-2.

3. Expand (x+2)(x+2)(x−1)(x+2)(x+2)(x-1).

Answer: x3+3x2−4x^3+3x^2-4.

4. Expand (2x+1)(x+1)(x−1)(2x+1)(x+1)(x-1).

Answer: 2x3+x2−2x−12x^3+x^2-2x-1.

5. Expand (x−2)(x+3)(x+4)(x-2)(x+3)(x+4).

Answer: x3+5x2−2x−24x^3+5x^2-2x-24.

6. Expand (x+2)(x−2)(x+1)(x+2)(x-2)(x+1).

Answer: x3+x2−4x−4x^3+x^2-4x-4.

7. Expand (x+1)(x−2)(x+4)(x+1)(x-2)(x+4).

Answer: x3+3x2−6x−8x^3+3x^2-6x-8.

8. Expand (x−3)(x+1)(x+2)(x-3)(x+1)(x+2).

Answer: x3−7x−6x^3-7x-6.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.