GCSE Mathematics (9-1)

12.4 Solving quadratic equations by factorising — Practise

  1. Solve x2+5x+6=0x^2+5x+6=0.
  2. Solve x2−7x+12=0x^2-7x+12=0.
  3. Solve x2=16x^2=16.
  4. Solve x2+x−12=0x^2+x-12=0.
  5. Solve x2+2x=15x^2+2x=15.
  6. A rectangle has area 18 cm218\text{ cm}^2 and sides xx cm and (x+3)(x+3) cm. Find positive xx.
  7. Solve 2x2−8x=02x^2-8x=0.
  8. Solve (x−1)(x+6)=0(x-1)(x+6)=0.
Answers and concise solutions

1. Solve x2+5x+6=0x^2+5x+6=0.

Answer: x=−2x=-2 or x=−3x=-3.

2. Solve x2−7x+12=0x^2-7x+12=0.

Answer: x=3x=3 or x=4x=4.

3. Solve x2=16x^2=16.

Answer: x=−4x=-4 or x=4x=4.

4. Solve x2+x−12=0x^2+x-12=0.

Answer: x=−4x=-4 or x=3x=3.

5. Solve x2+2x=15x^2+2x=15.

Answer: x=−5x=-5 or x=3x=3.

6. A rectangle has area 18 cm218\text{ cm}^2 and sides xx cm and (x+3)(x+3) cm. Find positive xx.

Answer: x=3x=3 cm because a length is positive.

7. Solve 2x2−8x=02x^2-8x=0.

Answer: x=0x=0 or x=4x=4.

8. Solve (x−1)(x+6)=0(x-1)(x+6)=0.

Answer: x=1x=1 or x=−6x=-6.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.