GCSE Mathematics (9-1)

15.2 Simplifying algebraic fractions — Practise

  1. H Simplify x2−16x2+8x+16\frac{x^2-16}{x^2+8x+16} and state the excluded value.
  2. H Simplify 6x29x\frac{6x^2}{9x} and state the excluded value.
  3. H Simplify x2+5x+6x2+4x+3\frac{x^2+5x+6}{x^2+4x+3}.
  4. H Simplify x2−25x2−10x+25\frac{x^2-25}{x^2-10x+25}.
  5. H Simplify x2+7x+12x2+5x+6\frac{x^2+7x+12}{x^2+5x+6}.
  6. H Simplify x2−4xx2−16\frac{x^2-4x}{x^2-16}.
  7. H Simplify 15x25x2\frac{15x}{25x^2}.
  8. H Simplify x2+2x+1x+1\frac{x^2+2x+1}{x+1}.
  9. H Simplify 4x2−92x+3\frac{4x^2-9}{2x+3}.
  10. H Simplify x2−1x2+2x+1\frac{x^2-1}{x^2+2x+1}.
Answers and concise solutions

1. Simplify x2−16x2+8x+16\frac{x^2-16}{x^2+8x+16} and state the excluded value.

Answer: x−4x+4\frac{x-4}{x+4}, x≠−4x\neq-4

2. Simplify 6x29x\frac{6x^2}{9x} and state the excluded value.

Answer: 2x3\frac{2x}{3}, x≠0x\neq0

3. Simplify x2+5x+6x2+4x+3\frac{x^2+5x+6}{x^2+4x+3}.

Answer: x+2x+1\frac{x+2}{x+1}, x≠−1,−3x\neq-1,-3

4. Simplify x2−25x2−10x+25\frac{x^2-25}{x^2-10x+25}.

Answer: x+5x−5\frac{x+5}{x-5}, x≠5x\neq5

5. Simplify x2+7x+12x2+5x+6\frac{x^2+7x+12}{x^2+5x+6}.

Answer: x+4x+2\frac{x+4}{x+2}, x≠−2,−3x\neq-2,-3

6. Simplify x2−4xx2−16\frac{x^2-4x}{x^2-16}.

Answer: xx+4\frac{x}{x+4}, x≠4,−4x\neq4,-4

7. Simplify 15x25x2\frac{15x}{25x^2}.

Answer: 35x\frac{3}{5x}, x≠0x\neq0

8. Simplify x2+2x+1x+1\frac{x^2+2x+1}{x+1}.

Answer: x+1x+1, x≠−1x\neq-1

9. Simplify 4x2−92x+3\frac{4x^2-9}{2x+3}.

Answer: 2x−32x-3, x≠−32x\neq-\frac{3}{2}

10. Simplify x2−1x2+2x+1\frac{x^2-1}{x^2+2x+1}.

Answer: x−1x+1\frac{x-1}{x+1}, x≠−1x\neq-1

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.