GCSE Mathematics (9-1)

15.3 Operations with algebraic fractions — Practise

  1. H Simplify 3x+2x\frac{3}{x}+\frac{2}{x}.
  2. H Simplify 2x+3x+1\frac{2}{x}+\frac{3}{x+1}.
  3. H Simplify 5x−1−2x+1\frac{5}{x-1}-\frac{2}{x+1}.
  4. H Simplify 2x3×94x\frac{2x}{3}\times\frac{9}{4x}.
  5. H Simplify x3÷2x5\frac{x}{3}\div\frac{2x}{5}.
  6. H Simplify 1x+1x+2\frac{1}{x}+\frac{1}{x+2}.
  7. H Simplify 3x−2−1x\frac{3}{x-2}-\frac{1}{x}.
  8. H Simplify x2−9x+3×2x\frac{x^2-9}{x+3}\times\frac{2}{x}.
  9. H Simplify x+1x÷x2−12x\frac{x+1}{x}\div\frac{x^2-1}{2x}.
  10. H Simplify 1x+1x2\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}, where x≠0x\neq0.
Answers and concise solutions

1. Simplify 3x+2x\frac{3}{x}+\frac{2}{x}.

Answer: 5x\frac{5}{x}, x≠0x\neq0

2. Simplify 2x+3x+1\frac{2}{x}+\frac{3}{x+1}.

Answer: 5x+2x(x+1)\frac{5x+2}{x(x+1)}, x≠0,−1x\neq0,-1

3. Simplify 5x−1−2x+1\frac{5}{x-1}-\frac{2}{x+1}.

Answer: 3x+7(x−1)(x+1)\frac{3x+7}{(x-1)(x+1)}, x≠1,−1x\neq1,-1

4. Simplify 2x3×94x\frac{2x}{3}\times\frac{9}{4x}.

Answer: 32\frac{3}{2}, x≠0x\neq0

5. Simplify x3÷2x5\frac{x}{3}\div\frac{2x}{5}.

Answer: 56\frac{5}{6}, x≠0x\neq0

6. Simplify 1x+1x+2\frac{1}{x}+\frac{1}{x+2}.

Answer: 2x+2x(x+2)\frac{2x+2}{x(x+2)}, x≠0,−2x\neq0,-2

7. Simplify 3x−2−1x\frac{3}{x-2}-\frac{1}{x}.

Answer: 2x+2x(x−2)\frac{2x+2}{x(x-2)}, x≠0,2x\neq0,2

8. Simplify x2−9x+3×2x\frac{x^2-9}{x+3}\times\frac{2}{x}.

Answer: 2(x−3)x\frac{2(x-3)}{x}, x≠0,−3x\neq0,-3

9. Simplify x+1x÷x2−12x\frac{x+1}{x}\div\frac{x^2-1}{2x}.

Answer: 2x−1\frac{2}{x-1}, x≠0,1,−1x\neq0,1,-1

10. Simplify 1x+1x2\frac{1}{x}+\frac{1}{x^2}, where x≠0x\neq0.

Answer: x+1x2\frac{x+1}{x^2}

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.