GCSE Mathematics (9-1)

8.3 Expanding brackets — Practise

Work independently. Questions marked H are for Higher tier.

  1. Expand 2(x+3)2(x+3).
  2. Expand 4(a−2)4(a-2).
  3. Expand −3(y+5)-3(y+5).
  4. Expand and simplify 2(x+4)+3x2(x+4)+3x.
  5. Expand and simplify 5(2p−1)−3p5(2p-1)-3p.
  6. Expand 3(4k−2)3(4k-2).
  7. Expand 6(2r+1)6(2r+1).
  8. Expand −2(3w−4)-2(3w-4).
Answers and concise solutions

1. Expand 2(x+3)2(x+3).

Answer: 2x+62x+6.

2. Expand 4(a−2)4(a-2).

Answer: 4a−84a-8.

3. Expand −3(y+5)-3(y+5).

Answer: −3y−15-3y-15.

4. Expand and simplify 2(x+4)+3x2(x+4)+3x.

Answer: 2x+8+3x=5x+82x+8+3x=5x+8.

5. Expand and simplify 5(2p−1)−3p5(2p-1)-3p.

Answer: 10p−5−3p=7p−510p-5-3p=7p-5.

6. Expand 3(4k−2)3(4k-2).

Answer: 12k−612k-6.

7. Expand 6(2r+1)6(2r+1).

Answer: 12r+612r+6.

8. Expand −2(3w−4)-2(3w-4).

Answer: −6w+8-6w+8.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.