GCSE Mathematics (9-1)

12.5 The quadratic formula — Practise

  1. H Solve x2−5x+2=0x^2-5x+2=0 using the quadratic formula.
  2. H Solve 2x2+3x−2=02x^2+3x-2=0 using the quadratic formula.
  3. H State the number of real roots of x2+2x−3=0x^2+2x-3=0.
  4. H State the number of real roots of x2−6x+9=0x^2-6x+9=0.
  5. H State the number of real roots of x2+1=0x^2+1=0.
  6. H Solve 3x2−2x−1=03x^2-2x-1=0 using the quadratic formula.
  7. H Solve x2+4x−1=0x^2+4x-1=0 using the quadratic formula.
  8. H Find the discriminant of 2x2−4x+5=02x^2-4x+5=0 and state the number of real roots.
Answers and concise solutions

1. Solve x2−5x+2=0x^2-5x+2=0 using the quadratic formula.

Answer: x=(5+17)/2x=(5+\sqrt{17})/2 or x=(5−17)/2x=(5-\sqrt{17})/2.

2. Solve 2x2+3x−2=02x^2+3x-2=0 using the quadratic formula.

Answer: x=1/2x=1/2 or x=−2x=-2.

3. State the number of real roots of x2+2x−3=0x^2+2x-3=0.

Answer: Two real roots because the discriminant is positive.

4. State the number of real roots of x2−6x+9=0x^2-6x+9=0.

Answer: One repeated real root because the discriminant is zero.

5. State the number of real roots of x2+1=0x^2+1=0.

Answer: No real roots because the discriminant is negative.

6. Solve 3x2−2x−1=03x^2-2x-1=0 using the quadratic formula.

Answer: x=1x=1 or x=−1/3x=-1/3.

7. Solve x2+4x−1=0x^2+4x-1=0 using the quadratic formula.

Answer: x=−2+5x=-2+\sqrt5 or x=−2−5x=-2-\sqrt5.

8. Find the discriminant of 2x2−4x+5=02x^2-4x+5=0 and state the number of real roots.

Answer: The discriminant is −24-24, so there are no real roots.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.