GCSE Mathematics (9-1)

7.5 Standard form — Practise

  1. Write 6 320 0006\,320\,000 in standard form.
  2. Write 0.0000910.000091 in standard form.
  3. Work out (2×105)(3×104)(2\times10^5)(3\times10^4) in standard form.
  4. Work out (8×107)div(2×103)(8\times10^7)\\div(2\times10^3) in standard form.
  5. Work out 4.5×106+2.3×1064.5\times10^6+2.3\times10^6.
  6. Work out 5.2×104−3×1035.2\times10^4-3\times10^3.
  7. Which is greater: 7.4×10−37.4\times10^{-3} or 6.9×10−26.9\times10^{-2}?
  8. A bacterium is 0.0000040.000004 m long. Write this length in standard form.
  9. H H Work out (6×10−4)(5×108)div(3×102)(6\times10^{-4})(5\times10^8)\\div(3\times10^2) in standard form.
  10. Which method applies to add 8.2×1058.2\times10^5 and 3.7×1043.7\times10^4? Then calculate.
Answers and concise solutions

1. Large number in standard form

Answer: 6.32×1066.32\times10^6.

2. Small number in standard form

Answer: 9.1×10−59.1\times10^{-5}.

3. Multiply standard form

Answer: 6×1096\times10^9.

4. Divide standard form

Answer: 4×1044\times10^4.

5. Add in standard form

Answer: 6.8×1066.8\times10^6.

6. Subtract in standard form

Answer: 4.9×1044.9\times10^4.

7. Compare standard form values

Answer: 6.9×10−26.9\times10^{-2}.

8. Measurement in standard form

Answer: 4×10−64\times10^{-6} m.

9. Combined standard form calculation

Answer: 1×1031\times10^3.

10. Choose a method for addition

Answer: Match powers: 8.2×105+0.37×105=8.57×1058.2\times10^5+0.37\times10^5=8.57\times10^5.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.