GCSE Mathematics (9-1)

8.6 Rearranging formulae — Practise

Work independently. Questions marked H are for Higher tier.

  1. Make xx the subject of y=x+7y=x+7.
  2. Make xx the subject of y=4xy=4x.
  3. Make bb the subject of A=a+bA=a+b.
  4. Make rr the subject of C=2rC=2r.
  5. Make hh the subject of V=bh/2V=bh/2.
  6. Make tt the subject of s=t−9s=t-9.
  7. Make ww the subject of P=2l+2wP=2l+2w.
  8. Make yy the subject of x=y+4x=y+4.
Answers and concise solutions

1. Make xx the subject of y=x+7y=x+7.

Answer: x=y−7x=y-7.

2. Make xx the subject of y=4xy=4x.

Answer: x=y4x=\frac{y}{4}. Check: 4(y/4)=y4(y/4)=y.

3. Make bb the subject of A=a+bA=a+b.

Answer: b=A−ab=A-a.

4. Make rr the subject of C=2rC=2r.

Answer: r=C2r=\frac{C}{2}.

5. Make hh the subject of V=bh/2V=bh/2.

Answer: h=2Vbh=\frac{2V}{b}.

6. Make tt the subject of s=t−9s=t-9.

Answer: t=s+9t=s+9.

7. Make ww the subject of P=2l+2wP=2l+2w.

Answer: w=P−2l2w=\frac{P-2l}{2}.

8. Make yy the subject of x=y+4x=y+4.

Answer: y=x−4y=x-4.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.