GCSE Mathematics (9-1)

15.4 Identities and equivalent expressions — Practise

  1. Expand (x+4)2(x+4)^2.
  2. Expand (x+3)(x+5)(x+3)(x+5).
  3. Write x2+7x+12x^2+7x+12 as a product of two brackets.
  4. Simplify 3x+5+2x−73x+5+2x-7.
  5. Find kk if (x+2)(x+k)≡x2+7x+10(x+2)(x+k)\equiv x^2+7x+10.
  6. Find aa if 3(x+2)≡ax+63(x+2)\equiv ax+6.
  7. For x=3x=3, evaluate both 2(x+4)2(x+4) and 2x+82x+8.
  8. Complete the identity: (x−5)2≡x2+bx+c(x-5)^2\equiv x^2+bx+c.
  9. Write 4x+124x+12 as a product.
  10. Expand (x−2)(x+2)(x-2)(x+2) and state the equivalent expression.
Answers and concise solutions

1. Expand (x+4)2(x+4)^2.

Answer: x2+8x+16x^2+8x+16

2. Expand (x+3)(x+5)(x+3)(x+5).

Answer: x2+8x+15x^2+8x+15

3. Write x2+7x+12x^2+7x+12 as a product of two brackets.

Answer: (x+3)(x+4)(x+3)(x+4)

4. Simplify 3x+5+2x−73x+5+2x-7.

Answer: 5x−25x-2

5. Find kk if (x+2)(x+k)≡x2+7x+10(x+2)(x+k)\equiv x^2+7x+10.

Answer: k=5k=5

6. Find aa if 3(x+2)≡ax+63(x+2)\equiv ax+6.

Answer: a=3a=3

7. For x=3x=3, evaluate both 2(x+4)2(x+4) and 2x+82x+8.

Answer: 1414 for each

8. Complete the identity: (x−5)2≡x2+bx+c(x-5)^2\equiv x^2+bx+c.

Answer: b=−10b=-10, c=25c=25

9. Write 4x+124x+12 as a product.

Answer: 4(x+3)4(x+3)

10. Expand (x−2)(x+2)(x-2)(x+2) and state the equivalent expression.

Answer: x2−4x^2-4

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.