GCSE Mathematics (9-1)

8.2 Simplifying and collecting like terms — Practise

Work independently. Questions marked H are for Higher tier.

  1. Simplify 4a+3a4a+3a.
  2. Simplify 9y−2y+59y-2y+5.
  3. Simplify 3p+4+2p−93p+4+2p-9.
  4. Simplify 7m−3+2m+87m-3+2m+8.
  5. Simplify 4x+3y+2x−y4x+3y+2x-y.
  6. Simplify 2r+7r−3r2r+7r-3r.
  7. Simplify 5b+2b−45b+2b-4.
  8. Simplify 6c+3−2c+86c+3-2c+8.
Answers and concise solutions

1. Simplify 4a+3a4a+3a.

Answer: 7a7a.

2. Simplify 9y−2y+59y-2y+5.

Answer: 7y+57y+5.

3. Simplify 3p+4+2p−93p+4+2p-9.

Answer: 5p−55p-5.

4. Simplify 7m−3+2m+87m-3+2m+8.

Answer: 9m+59m+5.

5. Simplify 4x+3y+2x−y4x+3y+2x-y.

Answer: 6x+2y6x+2y.

6. Simplify 2r+7r−3r2r+7r-3r.

Answer: 6r6r.

7. Simplify 5b+2b−45b+2b-4.

Answer: 7b−47b-4.

8. Simplify 6c+3−2c+86c+3-2c+8.

Answer: 4c+114c+11.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.