GCSE Mathematics (9-1)

15.5 Algebraic proof — Practise

  1. H Prove that the sum of three consecutive integers is divisible by 33.
  2. H Prove that the sum of two consecutive integers is odd.
  3. H Prove that the difference between the squares of consecutive integers is odd.
  4. H Show that the square of an even integer is divisible by 44.
  5. H Show that the square of an odd integer is odd.
  6. H Prove that the sum of two even integers is even.
  7. H Show that the sum of three consecutive multiples of 33 is divisible by 99.
  8. H Show that the difference between two consecutive multiples of 55 is divisible by 55.
  9. H Show that (x+2)2−(x−2)2(x+2)^2-(x-2)^2 is equivalent to 8x8x.
  10. H Show that the sum of three consecutive even integers is divisible by 66.
  11. H Two methods can prove (x+3)2−(x+1)2=4x+8(x+3)^2-(x+1)^2=4x+8: expand both squares, or factorise the difference of squares. Which is quicker, and why? Use your chosen method.
Answers and concise solutions

1. Prove that the sum of three consecutive integers is divisible by 33.

Answer: n+(n+1)+(n+2)=3(n+1)n+(n+1)+(n+2)=3(n+1)

2. Prove that the sum of two consecutive integers is odd.

Answer: n+(n+1)=2n+1n+(n+1)=2n+1

3. Prove that the difference between the squares of consecutive integers is odd.

Answer: (n+1)2−n2=2n+1(n+1)^2-n^2=2n+1

4. Show that the square of an even integer is divisible by 44.

Answer: (2n)2=4n2(2n)^2=4n^2

5. Show that the square of an odd integer is odd.

Answer: (2n+1)2=2(2n2+2n)+1(2n+1)^2=2(2n^2+2n)+1

6. Prove that the sum of two even integers is even.

Answer: 2m+2n=2(m+n)2m+2n=2(m+n)

7. Show that the sum of three consecutive multiples of 33 is divisible by 99.

Answer: 3n+3(n+1)+3(n+2)=9(n+1)3n+3(n+1)+3(n+2)=9(n+1)

8. Show that the difference between two consecutive multiples of 55 is divisible by 55.

Answer: 5(n+1)−5n=55(n+1)-5n=5

9. Show that (x+2)2−(x−2)2(x+2)^2-(x-2)^2 is equivalent to 8x8x.

Answer: (x+2)2−(x−2)2=8x(x+2)^2-(x-2)^2=8x

10. Show that the sum of three consecutive even integers is divisible by 66.

Answer: 2n+2(n+1)+2(n+2)=6(n+1)2n+2(n+1)+2(n+2)=6(n+1)

11. Method choice: expand or factorise

Answer: Factorising is quicker: (x+3)2−(x+1)2=((x+3)−(x+1))((x+3)+(x+1))=2(2x+4)=4x+8(x+3)^2-(x+1)^2=((x+3)-(x+1))((x+3)+(x+1))=2(2x+4)=4x+8.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.