GCSE Mathematics (9-1)

12.1 Expanding and factorising quadratics — Practise

  1. Expand $(x+3)(x+5).
  2. Expand $(2x-1)(x+4).
  3. Factorise x2+8x+15x^2+8x+15.
  4. Factorise x2−x−12x^2-x-12.
  5. Factorise x2−25x^2-25.
  6. Solve x2+6x+8=0x^2+6x+8=0 by factorising.
  7. Factorise 3x2+12x3x^2+12x.
  8. A rectangle has sides (x+2)(x+2) cm and (x+7)(x+7) cm. Expand an expression for its area.
Answers and concise solutions

1. Expand $(x+3)(x+5).

Answer: x2+8x+15x^2+8x+15.

2. Expand $(2x-1)(x+4).

Answer: 2x2+7x−42x^2+7x-4.

3. Factorise x2+8x+15x^2+8x+15.

Answer: (x+3)(x+5)(x+3)(x+5).

4. Factorise x2−x−12x^2-x-12.

Answer: (x−4)(x+3)(x-4)(x+3).

5. Factorise x2−25x^2-25.

Answer: (x−5)(x+5)(x-5)(x+5).

6. Solve x2+6x+8=0x^2+6x+8=0 by factorising.

Answer: x=−2x=-2 or x=−4x=-4.

7. Factorise 3x2+12x3x^2+12x.

Answer: 3x(x+4)3x(x+4).

8. A rectangle has sides (x+2)(x+2) cm and (x+7)(x+7) cm. Expand an expression for its area.

Answer: x2+9x+14 cm2x^2+9x+14\text{ cm}^2.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.