GCSE Mathematics (9-1)

14.2 Simultaneous equations by substitution — Practise

Work through these independently. Choose a method that fits each question. Questions marked H are Higher only.

  1. Solve y=x+2y=x+2 and x+y=10x+y=10.
  2. Solve y=2x−1y=2x-1 and x+y=8x+y=8.
  3. Solve x=3y+1x=3y+1 and x+y=13x+y=13.
  4. Solve y=5−xy=5-x and 2x+3y=112x+3y=11.
  5. Solve y=3x+4y=3x+4 and 2x+y=192x+y=19.
  6. Solve x=2y−3x=2y-3 and 3x+y=173x+y=17.
  7. Solve y=x2+1y=\frac{x}{2}+1 and x+y=10x+y=10.
  8. Solve x=4−yx=4-y and 3x+2y=83x+2y=8.
  9. A rectangle has length l=2w+1l=2w+1 cm and perimeter 26 cm. Find its dimensions.
  10. H Solve y=2x−3y=2x-3 and 4x+3y=174x+3y=17.
Answers and concise solutions

1. Solve y=x+2y=x+2 and x+y=10x+y=10.

Answer: x=4x=4, y=6y=6

2. Solve y=2x−1y=2x-1 and x+y=8x+y=8.

Answer: x=3x=3, y=5y=5

3. Solve x=3y+1x=3y+1 and x+y=13x+y=13.

Answer: x=10x=10, y=3y=3

4. Solve y=5−xy=5-x and 2x+3y=112x+3y=11.

Answer: x=4x=4, y=1y=1

5. Solve y=3x+4y=3x+4 and 2x+y=192x+y=19.

Answer: x=3x=3, y=13y=13

6. Solve x=2y−3x=2y-3 and 3x+y=173x+y=17.

Answer: x=5x=5, y=4y=4

7. Solve y=x2+1y=\frac{x}{2}+1 and x+y=10x+y=10.

Answer: x=6x=6, y=4y=4

8. Solve x=4−yx=4-y and 3x+2y=83x+2y=8.

Answer: x=0x=0, y=4y=4

9. A rectangle has length l=2w+1l=2w+1 cm and perimeter 26 cm. Find its dimen

Answer: Width 44 cm and length 99 cm.

10. Solve y=2x−3y=2x-3 and 4x+3y=174x+3y=17.

Answer: x=4x=4, y=5y=5

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.