GCSE Mathematics (9-1)

10.4 The nth term of a quadratic sequence — Practise

  1. H Find the nth term of 2,6,12,20,30,…2,6,12,20,30,\ldots.
  2. H Find the nth term of 3,10,21,36,55,…3,10,21,36,55,\ldots.
  3. H Find the nth term of 4,11,22,37,56,…4,11,22,37,56,\ldots.
  4. H Continue 1,5,13,25,41,…1,5,13,25,41,\ldots by one term.
  5. H Find the 10th term of n2+3nn^2+3n.
  6. H Does n2+2n+2n^2+2n+2 generate 4,8,14,224,8,14,22?
  7. H The first differences are 5,9,13,175,9,13,17. Find the constant second difference.
  8. H H The nth term is n2+4nn^2+4n. Find nn when the term is 45.
Answers and concise solutions

1. Find the nth term of 2,6,12,20,30,…2,6,12,20,30,\ldots.

Answer: n2+nn^2+n.

2. Find the nth term of 3,10,21,36,55,…3,10,21,36,55,\ldots.

Answer: 2n2+n2n^2+n.

3. Find the nth term of 4,11,22,37,56,…4,11,22,37,56,\ldots.

Answer: 2n2+n+12n^2+n+1.

4. Continue 1,5,13,25,41,…1,5,13,25,41,\ldots by one term.

Answer: 6161.

5. Find the 10th term of n2+3nn^2+3n.

Answer: 130130.

6. Does n2+2n+2n^2+2n+2 generate 4,8,14,224,8,14,22?

Answer: No: at position 1 it gives 5, not 4.

7. The first differences are 5,9,13,175,9,13,17. Find the constant second d

Answer: 44.

8. H The nth term is n2+4nn^2+4n. Find nn when the term is 45.

Answer: n=5n=5.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.