GCSE Mathematics (9-1)

12.2 Factorising harder quadratics — Practise

  1. H Factorise 2x2+7x+32x^2+7x+3.
  2. H Factorise 3x2+10x+83x^2+10x+8.
  3. H Factorise −2x2+5x+3-2x^2+5x+3.
  4. H Factorise 6x2−x−26x^2-x-2.
  5. H Factorise 4x2−12x+94x^2-12x+9.
  6. H Factorise 5x2+13x+65x^2+13x+6.
  7. H Factorise 8x2−2x−38x^2-2x-3.
  8. H Factorise 6x2+7x−36x^2+7x-3.
Answers and concise solutions

1. Factorise 2x2+7x+32x^2+7x+3.

Answer: (2x+1)(x+3)(2x+1)(x+3).

2. Factorise 3x2+10x+83x^2+10x+8.

Answer: (3x+4)(x+2)(3x+4)(x+2).

3. Factorise −2x2+5x+3-2x^2+5x+3.

Answer: −(2x+1)(x−3)-(2x+1)(x-3).

4. Factorise 6x2−x−26x^2-x-2.

Answer: (3x−2)(2x+1)(3x-2)(2x+1).

5. Factorise 4x2−12x+94x^2-12x+9.

Answer: (2x−3)2(2x-3)^2.

6. Factorise 5x2+13x+65x^2+13x+6.

Answer: (5x+3)(x+2)(5x+3)(x+2).

7. Factorise 8x2−2x−38x^2-2x-3.

Answer: (4x−3)(2x+1)(4x-3)(2x+1).

8. Factorise 6x2+7x−36x^2+7x-3.

Answer: (3x−1)(2x+3)(3x-1)(2x+3).

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.