GCSE Mathematics (9-1)

3.4 Negative and fractional indices — Practise

Work independently. Questions and answers are shown together at the end.

  1. H Work out 491/249^{1/2}.
  2. H Work out 1251/3125^{1/3}.
  3. H Work out 642/364^{2/3}.
  4. H Work out 16−1/216^{-1/2}.
  5. H Work out 32−2/532^{-2/5}.
  6. H Simplify a1/2a3/2a^{1/2}a^{3/2}.
  7. H Solve x1/2=6x^{1/2}=6 for positive xx.
  8. H Write frac1sqrt[3]b2\\frac{1}{\\sqrt[3]{b^2}} using a fractional index.
Answers and concise solutions

1. Evaluate a half index

Answer: 77

2. Evaluate a third index

Answer: 55

3. Evaluate a fractional index

Answer: 1616

4. Evaluate a negative fractional index

Answer: frac14\\frac14

5. Evaluate a negative fractional index

Answer: frac14\\frac14

6. Combine fractional indices

Answer: a2a^2

7. Solve an equation with a fractional index

Answer: x=36x=36.

8. Rewrite a radical using indices

Answer: b−2/3b^{-2/3}

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.