GCSE Mathematics (9-1)

7.4 Upper and lower bounds — Practise

  1. H A length is 9.39.3 cm to the nearest 0.10.1 cm. Give its bounds.
  2. H A rectangle has length 8.28.2 cm and width 4.64.6 cm, each to the nearest 0.10.1 cm. Find the upper bound for its area.
  3. H Using the same measurements, find the lower bound for the rectangle area.
  4. H A distance is 100100 m to the nearest metre and a time is 8.08.0 s to the nearest 0.10.1 s. Find the upper bound for speed.
  5. H For positive aa and bb, which combination gives the greatest value of a/ba/b: greatest aa with least bb, or least aa with greatest bb?
  6. H A cube side is 3.03.0 cm to the nearest 0.10.1 cm. Find the upper bound for its volume.
  7. H A mass is 5050 g to the nearest gram and volume is 2020 cm3^3 to the nearest cm3^3. Find the greatest possible density.
  8. H Two lengths are 12.412.4 cm and 8.18.1 cm, each to the nearest 0.10.1 cm. Find the upper bound for their difference.
  9. H A speed is v=d/tv=d/t where d=72d=72 km to the nearest km and t=1.2t=1.2 h to the nearest 0.10.1 h. Find the lower bound for speed.
  10. H A rectangle has sides 5.05.0 m and 2.02.0 m, each to the nearest 0.10.1 m. Find upper bounds for its perimeter and area.
Answers and concise solutions

1. Length bounds

Answer: 9.25≤L<9.359.25\leq L<9.35 cm.

2. Upper bound for area

Answer: 38.362538.3625 cm2^2.

3. Lower bound for area

Answer: 37.082537.0825 cm2^2.

4. Upper bound for speed

Answer: 100.5÷7.95≈12.6100.5\div7.95\approx12.6 m/s.

5. Choose quotient bounds

Answer: Greatest aa with least bb.

6. Upper bound for volume

Answer: 28.37262528.372625 cm3^3.

7. Maximum density

Answer: 50.5÷19.5≈2.5950.5\div19.5\approx2.59 g/cm3^3.

8. Upper bound for a difference

Answer: 4.44.4 cm.

9. Lower bound for speed

Answer: 57.257.2 km/h.

10. Compare upper bounds

Answer: Perimeter 14.214.2 m; area 10.352510.3525 m2^2.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.