GCSE Mathematics (9-1)

20.6 The sine rule — Practise

Work independently. Estimate where useful, show your method, and check units. In the mixed questions, choose the method and give a reason.

  1. H In triangle ABC, A=30°, B=45°, and side a=6 cm. Find side b to 1 decimal place.
  2. H In a triangle, A=60°, a=10 cm and B=30°. Find b.
  3. H In a triangle, a=8 cm, A=30° and b=12 cm. Find all possible values of angle B to 1 decimal place.
  4. H In a triangle, A=90°, a=14 cm and B=30°. Find b.
  5. H In a triangle, side a=5 cm opposite 30° and side b is opposite 90°. Find b.
  6. H In triangle ABC, A=45°, B=60°, and a=10 cm. Find c, where C is the remaining angle.
  7. H A triangle has a=7 cm, A=30°, b=10 cm. Find both possible values of B to 1 decimal place.
  8. H In a triangle, a=9 cm, A=40°, and C=80°. Find c to 3 significant figures.
Answers and concise solutions

1. Question 1

Answer: 8.5 cm

2. Question 2

Answer: 10√3/3 cm

3. Question 3

Answer: 48.6° or 131.4°

4. Question 4

Answer: 7 cm

5. Question 5

Answer: 10 cm

6. Question 6

Answer: 5(√3 + 1) cm

7. Question 7

Answer: 45.6° or 134.4°

8. Question 8

Answer: 13.8 cm

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.