GCSE Mathematics (9-1)

19.3 Arc length and sector area — Practise

  1. A sector has radius 6 cm and angle 60°. Work out its arc length in terms of π.
  2. A sector has radius 9 cm and angle 120°. Work out its arc length in terms of π.
  3. A sector has radius 4 cm and angle 90°. Work out its area in terms of π.
  4. A sector has radius 6 cm and angle 150°. Work out its area in terms of π.
  5. A sector has radius 3 cm and angle 120°. Work out its perimeter in terms of π.
  6. A sector is one quarter of a circle with radius 8 cm. Work out its area in terms of π.
  7. An arc of a circle with radius 12 cm subtends 60°. Work out its length in terms of π.
  8. A sector has area 20π cm² in a circle of radius 10 cm. Work out its angle.
Answers and concise solutions

1. Arc length

Answer: 2π cm2\pi\text{ cm}

2. Arc length

Answer: 6π cm6\pi\text{ cm}

3. Sector area

Answer: 4π cm24\pi\text{ cm}^2

4. Sector area

Answer: 15π cm215\pi\text{ cm}^2

5. Sector perimeter

Answer: 6+2π cm6+2\pi\text{ cm}

6. Quarter-circle sector area

Answer: 16π cm216\pi\text{ cm}^2

7. Arc length

Answer: 4π cm4\pi\text{ cm}

8. Sector angle

Answer: 72∘72^\circ

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.