GCSE Mathematics (9-1)
  1. Work out (4−3)+(−25)\begin{pmatrix}4\\-3\end{pmatrix}+\begin{pmatrix}-2\\5\end{pmatrix}.
  2. Work out (72)−(3−4)\begin{pmatrix}7\\2\end{pmatrix}-\begin{pmatrix}3\\-4\end{pmatrix}.
  3. Work out −3(2−5)-3\begin{pmatrix}2\\-5\end{pmatrix}.
  4. Work out 2(1−3)+(−54)2\begin{pmatrix}1\\-3\end{pmatrix}+\begin{pmatrix}-5\\4\end{pmatrix}.
  5. Work out 3(−24)−2(1−3)3\begin{pmatrix}-2\\4\end{pmatrix}-2\begin{pmatrix}1\\-3\end{pmatrix}.
  6. A route has vector (−42)\begin{pmatrix}-4\\2\end{pmatrix}, followed by (7−6)\begin{pmatrix}7\\-6\end{pmatrix}. Find the total vector.
  7. Find the vector opposite to (−53)\begin{pmatrix}-5\\3\end{pmatrix}.
  8. Given a=(2−1)\mathbf{a}=\begin{pmatrix}2\\-1\end{pmatrix} and b=(−34)\mathbf{b}=\begin{pmatrix}-3\\4\end{pmatrix}, work out 2a−3b2\mathbf{a}-3\mathbf{b}.
Answers and concise solutions

1. Vector sum

Answer: (22)\begin{pmatrix}2\\2\end{pmatrix}.

2. Vector difference

Answer: (46)\begin{pmatrix}4\\6\end{pmatrix}.

3. Scaled vector

Answer: (−615)\begin{pmatrix}-6\\15\end{pmatrix}.

4. Combined vector

Answer: (−3−2)\begin{pmatrix}-3\\-2\end{pmatrix}.

5. Vector expression

Answer: (−818)\begin{pmatrix}-8\\18\end{pmatrix}.

6. Total vector

Answer: (3−4)\begin{pmatrix}3\\-4\end{pmatrix}.

7. Opposite vector

Answer: (5−3)\begin{pmatrix}5\\-3\end{pmatrix}.

8. Expression value

Answer: (13−14)\begin{pmatrix}13\\-14\end{pmatrix}.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.