GCSE Mathematics (9-1)

3.3 Laws of indices — Practise

Work independently. Questions and answers are shown together at the end.

  1. Simplify x4x3x^4x^3.
  2. Simplify a8diva5a^8\\div a^5.
  3. Simplify (y3)4(y^3)^4.
  4. Work out 707^0.
  5. Write 5−25^{-2} as a fraction.
  6. Simplify 3m2times4m53m^2\\times4m^5.
  7. Simplify fracp7q2p3q\\frac{p^7q^2}{p^3q}.
  8. H Simplify x−3x8x^{-3}x^8.
  9. H Simplify frac6a5b23a2b5\\frac{6a^5b^2}{3a^2b^5} using positive indices.
Answers and concise solutions

1. Multiply powers with the same base

Answer: x7x^7

2. Divide powers with the same base

Answer: a3a^3

3. Raise a power to a power

Answer: y12y^{12}

4. Use a zero index

Answer: 11

5. Rewrite a negative index

Answer: frac125\\frac1{25}

6. Multiply coefficients and powers

Answer: 12m712m^7

7. Simplify a quotient of powers

Answer: p4qp^4q

8. Combine positive and negative indices

Answer: x5x^5

9. Simplify and use positive indices

Answer: frac2a3b3\\frac{2a^3}{b^3}

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.