GCSE Mathematics (9-1)

7.6 Surds and exact calculations — Practise

  1. H Simplify 98\sqrt{98}.
  2. H Simplify 212+272\sqrt{12}+\sqrt{27}.
  3. H Simplify 75−12\sqrt{75}-\sqrt{12}.
  4. H Simplify sqrt10×sqrt40\\sqrt{10}\times\\sqrt{40}.
  5. H Rationalise the denominator of 65\frac{6}{\sqrt5}.
  6. H Expand and simplify 3(2+12)\sqrt3(2+\sqrt{12}).
  7. H Expand (5+2)2(\sqrt5+2)^2.
  8. H Rationalise 322\frac{3}{2\sqrt2}.
  9. H H Simplify (7+3)(7−3)(\sqrt7+\sqrt3)(\sqrt7-\sqrt3).
  10. H Simplify 455+20\frac{\sqrt{45}}{\sqrt5}+\sqrt{20}.
Answers and concise solutions

1. Simplify a surd

Answer: 727\sqrt2.

2. Add like surds

Answer: 737\sqrt3.

3. Subtract like surds

Answer: 333\sqrt3.

4. Multiply surds

Answer: 2020.

5. Rationalise a denominator

Answer: 655\frac{6\sqrt5}{5}.

6. Expand a surd expression

Answer: 6+236+2\sqrt3.

7. Square a surd expression

Answer: 9+459+4\sqrt5.

8. Rationalise a denominator

Answer: 324\frac{3\sqrt2}{4}.

9. Use difference of squares

Answer: 44.

10. Combine exact surd values

Answer: 3+253+2\sqrt5.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.