GCSE Mathematics (9-1)

15.1 Functions: inverse and composite — Practise

  1. H Find the inverse of f(x)=3x+5f(x)=3x+5.
  2. H Find the inverse of f(x)=4x−7f(x)=4x-7.
  3. H Find the inverse of f(x)=x−25f(x)=\frac{x-2}{5}.
  4. H Let f(x)=2x+1f(x)=2x+1 and g(x)=x2g(x)=x^2. Find f(g(x))f(g(x)).
  5. H Let f(x)=2x+1f(x)=2x+1 and g(x)=x2g(x)=x^2. Find g(f(x))g(f(x)).
  6. H Let f(x)=x−4f(x)=x-4 and g(x)=3xg(x)=3x. Find f(g(x))f(g(x)).
  7. H Let f(x)=x−4f(x)=x-4 and g(x)=3xg(x)=3x. Find g(f(x))g(f(x)).
  8. H State the excluded value for h(x)=1x+6h(x)=\frac{1}{x+6}.
  9. H For f(x)=2x+3f(x)=2x+3 and g(x)=x−32g(x)=\frac{x-3}{2}, simplify g(f(x))g(f(x)).
  10. H For f(x)=2x+3f(x)=2x+3 and g(x)=x−32g(x)=\frac{x-3}{2}, simplify f(g(x))f(g(x)).
Answers and concise solutions

1. Find the inverse of f(x)=3x+5f(x)=3x+5.

Answer: x−53\frac{x-5}{3}

2. Find the inverse of f(x)=4x−7f(x)=4x-7.

Answer: x+74\frac{x+7}{4}

3. Find the inverse of f(x)=x−25f(x)=\frac{x-2}{5}.

Answer: 5x+25x+2

4. Let f(x)=2x+1f(x)=2x+1 and g(x)=x2g(x)=x^2. Find f(g(x))f(g(x)).

Answer: 2x2+12x^2+1

5. Let f(x)=2x+1f(x)=2x+1 and g(x)=x2g(x)=x^2. Find g(f(x))g(f(x)).

Answer: (2x+1)2(2x+1)^2

6. Let f(x)=x−4f(x)=x-4 and g(x)=3xg(x)=3x. Find f(g(x))f(g(x)).

Answer: 3x−43x-4

7. Let f(x)=x−4f(x)=x-4 and g(x)=3xg(x)=3x. Find g(f(x))g(f(x)).

Answer: 3x−123x-12

8. State the excluded value for h(x)=1x+6h(x)=\frac{1}{x+6}.

Answer: x≠−6x\neq-6

9. For f(x)=2x+3f(x)=2x+3 and g(x)=x−32g(x)=\frac{x-3}{2}, simplify g(f(x))g(f(x)).

Answer: xx

10. For f(x)=2x+3f(x)=2x+3 and g(x)=x−32g(x)=\frac{x-3}{2}, simplify f(g(x))f(g(x)).

Answer: xx

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.