GCSE Mathematics (9-1)

21.2 Circle theorems — Practise

Work independently. Questions become more demanding as you progress. Check your answers after you have attempted the set.

  1. H An angle at the circumference is 34∘34^\circ. Find the angle at the centre standing on the same arc.
  2. H An angle at the centre is 126∘126^\circ. Find the angle at the circumference standing on the same arc.
  3. H ABAB is a diameter and CC is on the circle. Find ∠ACB\angle ACB.
  4. H Two angles stand on the same chord in the same segment. One is 48∘48^\circ. Find the other.
  5. H Opposite angles in a cyclic quadrilateral are x∘x^\circ and 117∘117^\circ. Find xx.
  6. H Opposite angles in a cyclic quadrilateral are (3x+5)∘(3x+5)^\circ and (2x+25)∘(2x+25)^\circ. Solve for xx.
  7. H An angle at the circumference is (x+12)∘(x+12)^\circ. The angle at the centre on the same arc is 100∘100^\circ. Find xx.
  8. H A cyclic quadrilateral has one angle of 88∘88^\circ. Find the opposite angle.
  9. H In a triangle inscribed in a semicircle, one acute angle is 37∘37^\circ. Find the third angle.
  10. H A cyclic quadrilateral has three angles 72∘72^\circ, 105∘105^\circ and x∘x^\circ. The 105∘105^\circ angle is opposite xx. Find xx.
Answers and concise solutions

1. Angle at the centre

Answer: 68∘68^\circ

2. Angle at the circumference

Answer: 63∘63^\circ

3. Angle in a semicircle

Answer: 90∘90^\circ

4. Same segment

Answer: 48∘48^\circ

5. Cyclic quadrilateral

Answer: 63∘63^\circ

6. Cyclic equation

Answer: x=30x=30

7. Centre angle equation

Answer: x=38x=38

8. Opposite cyclic angle

Answer: 92∘92^\circ

9. Triangle in a semicircle

Answer: 53∘53^\circ

10. Use the opposite pair

Answer: 75∘75^\circ

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.