GCSE Mathematics (9-1)

12.6 Completing the square — Practise

  1. H Complete the square for x2+8x+3x^2+8x+3.
  2. H Complete the square for x2−6x+1x^2-6x+1.
  3. H State the turning point of y=(x−4)2+2y=(x-4)^2+2.
  4. H Solve x2+4x−1=0x^2+4x-1=0 by completing the square.
  5. H Write x2−10x+7x^2-10x+7 in completed-square form.
  6. H Solve x2−6x+5=0x^2-6x+5=0 by completing the square.
  7. H State the maximum value of y=−(x−2)2+7y=-(x-2)^2+7.
  8. H Solve x2+2x−7=0x^2+2x-7=0 by completing the square.
Answers and concise solutions

1. Complete the square for x2+8x+3x^2+8x+3.

Answer: (x+4)2−13(x+4)^2-13.

2. Complete the square for x2−6x+1x^2-6x+1.

Answer: (x−3)2−8(x-3)^2-8.

3. State the turning point of y=(x−4)2+2y=(x-4)^2+2.

Answer: (4,2)(4,2), a minimum.

4. Solve x2+4x−1=0x^2+4x-1=0 by completing the square.

Answer: x=−2±5x=-2\pm\sqrt5.

5. Write x2−10x+7x^2-10x+7 in completed-square form.

Answer: (x−5)2−18(x-5)^2-18.

6. Solve x2−6x+5=0x^2-6x+5=0 by completing the square.

Answer: x=1x=1 or x=5x=5.

7. State the maximum value of y=−(x−2)2+7y=-(x-2)^2+7.

Answer: The maximum value is 77.

8. Solve x2+2x−7=0x^2+2x-7=0 by completing the square.

Answer: x=−1±22x=-1\pm2\sqrt2.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.