A-level Mathematics

8.6 Integrating with partial fractions — Practise

Work through these on your own. Factorise the denominator, split the fraction, then integrate each part. Check any improper fraction for division first.

The questions and the answers below come from a set that is checked by computer every time the book is built.

  1. Find ∫1(x−1)(x+2) dx\displaystyle\int \frac{1}{(x - 1)(x + 2)}\,dx.
  2. Find ∫5x+1(x−1)(x+2) dx\displaystyle\int \frac{5x + 1}{(x - 1)(x + 2)}\,dx.
  3. Find ∫2x+3(x+1)(x+2) dx\displaystyle\int \frac{2x + 3}{(x + 1)(x + 2)}\,dx.
  4. Find ∫x+4(x−2)(x+1) dx\displaystyle\int \frac{x + 4}{(x - 2)(x + 1)}\,dx.
  5. Find ∫3x−2(x+1)(x−3) dx\displaystyle\int \frac{3x - 2}{(x + 1)(x - 3)}\,dx.
  6. Find ∫1x(x−1)2 dx\displaystyle\int \frac{1}{x(x - 1)^2}\,dx.
  7. Evaluate ∫231(x−1)(x+2) dx\displaystyle\int_2^3 \frac{1}{(x - 1)(x + 2)}\,dx, giving an exact answer.
  8. Find ∫x2+1x(x−1) dx\displaystyle\int \frac{x^2 + 1}{x(x - 1)}\,dx.
  9. Find ∫1(x+1)(x+3) dx\displaystyle\int \frac{1}{(x + 1)(x + 3)}\,dx.
  10. Find ∫1x(x+1)2 dx\displaystyle\int \frac{1}{x(x + 1)^2}\,dx.
  11. Find ∫x2x2−1 dx\displaystyle\int \frac{x^2}{x^2 - 1}\,dx.
  12. Evaluate ∫011(x+1)(x+2) dx\displaystyle\int_0^1 \frac{1}{(x + 1)(x + 2)}\,dx, giving an exact answer.
Answers and concise solutions

1. The integral

Answer: Split into 13(x−1)−13(x+2)\dfrac{1}{3(x - 1)} - \dfrac{1}{3(x + 2)}. Integrating gives 13ln⁡∣x−1∣−13ln⁡∣x+2∣+C=13ln⁡∣x−1x+2∣+C\dfrac{1}{3}\ln|x - 1| - \dfrac{1}{3}\ln|x + 2| + C = \dfrac{1}{3}\ln\left|\dfrac{x - 1}{x + 2}\right| + C.

2. The integral

Answer: The split is 2x−1+3x+2\dfrac{2}{x - 1} + \dfrac{3}{x + 2}, so the integral is 2ln⁡∣x−1∣+3ln⁡∣x+2∣+C2\ln|x - 1| + 3\ln|x + 2| + C.

3. The integral

Answer: The split is 1x+1+1x+2\dfrac{1}{x + 1} + \dfrac{1}{x + 2}, so the integral is ln⁡∣x+1∣+ln⁡∣x+2∣+C=ln⁡∣(x+1)(x+2)∣+C\ln|x + 1| + \ln|x + 2| + C = \ln|(x + 1)(x + 2)| + C.

4. The integral

Answer: The split is 2x−2−1x+1\dfrac{2}{x - 2} - \dfrac{1}{x + 1}, so the integral is 2ln⁡∣x−2∣−ln⁡∣x+1∣+C2\ln|x - 2| - \ln|x + 1| + C.

5. The integral

Answer: The split is 54(x+1)+74(x−3)\dfrac{5}{4(x + 1)} + \dfrac{7}{4(x - 3)}, so the integral is 54ln⁡∣x+1∣+74ln⁡∣x−3∣+C\dfrac{5}{4}\ln|x + 1| + \dfrac{7}{4}\ln|x - 3| + C.

6. The integral

Answer: The split is 1x−1x−1−1(x−1)2\dfrac{1}{x} - \dfrac{1}{x - 1} - \dfrac{1}{(x - 1)^2}. Integrating gives ln⁡∣x∣−ln⁡∣x−1∣−1x−1+C\ln|x| - \ln|x - 1| - \dfrac{1}{x - 1} + C.

7. The value of the integral

Answer: The antiderivative is 13ln⁡∣x−1x+2∣\dfrac{1}{3}\ln\left|\dfrac{x - 1}{x + 2}\right|. Then 13(ln⁡25−ln⁡14)=13ln⁡85\dfrac{1}{3}\left(\ln\dfrac{2}{5} - \ln\dfrac{1}{4}\right) = \dfrac{1}{3}\ln\dfrac{8}{5}.

8. The integral

Answer: Divide first: x2+1x(x−1)=1−1x+2x−1\dfrac{x^2 + 1}{x(x - 1)} = 1 - \dfrac{1}{x} + \dfrac{2}{x - 1}. Integrating gives x−ln⁡∣x∣+2ln⁡∣x−1∣+Cx - \ln|x| + 2\ln|x - 1| + C.

9. The integral

Answer: The split is 12(x+1)−12(x+3)\dfrac{1}{2(x + 1)} - \dfrac{1}{2(x + 3)}, so the integral is 12ln⁡∣x+1∣−12ln⁡∣x+3∣+C\dfrac{1}{2}\ln|x + 1| - \dfrac{1}{2}\ln|x + 3| + C.

10. The integral

Answer: The split is 1x−1x+1−1(x+1)2\dfrac{1}{x} - \dfrac{1}{x + 1} - \dfrac{1}{(x + 1)^2}. Integrating gives ln⁡∣x∣−ln⁡∣x+1∣+1x+1+C\ln|x| - \ln|x + 1| + \dfrac{1}{x + 1} + C.

11. The integral

Answer: Divide first: x2x2−1=1+12(x−1)−12(x+1)\dfrac{x^2}{x^2 - 1} = 1 + \dfrac{1}{2(x - 1)} - \dfrac{1}{2(x + 1)}. Integrating gives x+12ln⁡∣x−1x+1∣+Cx + \dfrac{1}{2}\ln\left|\dfrac{x - 1}{x + 1}\right| + C.

12. The value of the integral

Answer: The integral is [ln⁡(x+1)−ln⁡(x+2)]01=(ln⁡2−ln⁡3)+ln⁡2=ln⁡43\Big[\ln(x + 1) - \ln(x + 2)\Big]_0^1 = (\ln 2 - \ln 3) + \ln 2 = \ln\dfrac{4}{3}.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.