GCSE Mathematics (9-1)

8.5 Substitution into expressions and formulae — Practise

Work independently. Questions marked H are for Higher tier.

  1. Find 2a+52a+5 when a=3a=3.
  2. Find x2+4x^2+4 when x=−3x=-3.
  3. Find 3p−2q3p-2q when p=4p=4 and q=5q=5.
  4. Find A=lwA=lw when l=8l=8 and w=3.5w=3.5.
  5. Find v=u+atv=u+at when u=4u=4, a=3a=3 and t=5t=5.
  6. Find 3x2−23x^2-2 when x=−2x=-2.
  7. Find 5r−25r-2 when r=6r=6.
  8. Find P=2l+2wP=2l+2w when l=7,w=3l=7,w=3.
Answers and concise solutions

1. Find 2a+52a+5 when a=3a=3.

Answer: 2(3)+5=112(3)+5=11.

2. Find x2+4x^2+4 when x=−3x=-3.

Answer: (−3)2+4=13(-3)^2+4=13.

3. Find 3p−2q3p-2q when p=4p=4 and q=5q=5.

Answer: 12−10=212-10=2.

4. Find A=lwA=lw when l=8l=8 and w=3.5w=3.5.

Answer: A=8(3.5)=28A=8(3.5)=28 square units.

5. Find v=u+atv=u+at when u=4u=4, a=3a=3 and t=5t=5.

Answer: v=4+3(5)=19v=4+3(5)=19.

6. Find 3x2−23x^2-2 when x=−2x=-2.

Answer: 3(−2)2−2=103(-2)^2-2=10.

7. Find 5r−25r-2 when r=6r=6.

Answer: 5(6)−2=285(6)-2=28.

8. Find P=2l+2wP=2l+2w when l=7,w=3l=7,w=3.

Answer: P=2(7)+2(3)=20P=2(7)+2(3)=20.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.