GCSE Mathematics (9-1)

19.5 Surface area and volume of spheres, cones and pyramids — Practise

  1. A sphere has radius 3 cm. Work out its volume in terms of π.
  2. A sphere has radius 5 cm. Work out its surface area in terms of π.
  3. A cone has radius 3 cm and perpendicular height 8 cm. Work out its volume in terms of π.
  4. A cone has radius 5 cm and slant height 13 cm. Work out its curved surface area in terms of π.
  5. A square-based pyramid has base side 6 cm and perpendicular height 10 cm. Work out its volume.
  6. A square-based pyramid has base side 6 cm. Each triangular face has perpendicular height 5 cm. Work out its surface area.
  7. A cone has radius 6 cm and perpendicular height 8 cm. Work out its volume in terms of π. Explain how the circle area formula is used.
  8. A sphere has volume 288π cm³. Work out its radius.
Answers and concise solutions

1. Sphere volume

Answer: 36π cm336\pi\text{ cm}^3

2. Sphere surface area

Answer: 100π cm2100\pi\text{ cm}^2

3. Cone volume

Answer: 24π cm324\pi\text{ cm}^3

4. Cone curved surface area

Answer: 65π cm265\pi\text{ cm}^2

5. Pyramid volume

Answer: 120 cm3120\text{ cm}^3

6. Pyramid surface area

Answer: 96 cm296\text{ cm}^2

7. Cone volume

Answer: 96π cm396\pi\text{ cm}^3

8. Sphere radius

Answer: 6 cm6\text{ cm}

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.