GCSE Mathematics (9-1)

24.4 Averages from frequency tables — Practise

  1. Values 1, 2, 3 have frequencies 2, 3, 1. Find the mean.
  2. Values 2 and 5 have frequencies 3 and 2. Find the median.
  3. Values 4, 6 and 8 have frequencies 2, 5 and 1. Find the mode.
  4. Values 3, 7 and 9 have frequencies 4, 2 and 1. Find the range.
  5. Values 10 and 20 have frequencies 3 and 2. Find the mean.
  6. Values 0, 1, 2 have frequencies 1, 4, 3. Find the mean.
  7. Values 1 and 4 have frequencies 2 and 2. Find the median.
  8. Values 12, 15 and 18 have frequencies 2, 7 and 1. Find the range.
  9. Values 2 and 8 occur 3 and 1 times. Find the mean and compare it with the median.
Answers and concise solutions

1. Values 1, 2, 3 have frequencies 2, 3, 1. Find the mean.

Answer: Mean =11/6=11/6.

2. Values 2 and 5 have frequencies 3 and 2. Find the median.

Answer: Ordered values: 2, 2, 2, 5, 5. Median =2=2.

3. Values 4, 6 and 8 have frequencies 2, 5 and 1. Find the mode.

Answer: Mode =6=6 because it has the greatest frequency.

4. Values 3, 7 and 9 have frequencies 4, 2 and 1. Find the range.

Answer: Range =6=6.

5. Values 10 and 20 have frequencies 3 and 2. Find the mean.

Answer: Mean =14=14.

6. Values 0, 1, 2 have frequencies 1, 4, 3. Find the mean.

Answer: Mean =5/4=5/4.

7. Values 1 and 4 have frequencies 2 and 2. Find the median.

Answer: Middle pair is 1 and 4. Median =2.5=2.5.

8. Values 12, 15 and 18 have frequencies 2, 7 and 1. Find the range.

Answer: Range =6=6.

9. Values 2 and 8 occur 3 and 1 times. Find the mean and compare it with the median.

Answer: Mean =3.5=3.5. Ordered data are 2, 2, 2, 8; median =2=2.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.