GCSE Mathematics (9-1)

10.3 The nth term of a linear sequence — Practise

  1. Find the nth term of 8,12,16,20,…8,12,16,20,\ldots.
  2. Find the nth term of 15,11,7,3,…15,11,7,3,\ldots.
  3. Find the 25th term of 3n+73n+7.
  4. Which term of 5n−25n-2 is 48?
  5. Does 7n+17n+1 generate 8,15,22,298,15,22,29?
  6. A theatre row has 12 seats and each next row has 4 more. How many seats are in row 10?
  7. Sequence A has nth term 4n+14n+1; B has 3n+153n+15. Which has more at position 20? State the method.
  8. H H A linear sequence has common difference 8 and 1st term 3. Find its nth term.
Answers and concise solutions

1. Find the nth term of 8,12,16,20,…8,12,16,20,\ldots.

Answer: 4n+44n+4.

2. Find the nth term of 15,11,7,3,…15,11,7,3,\ldots.

Answer: −4n+19-4n+19.

3. Find the 25th term of 3n+73n+7.

Answer: 8282.

4. Which term of 5n−25n-2 is 48?

Answer: The 10th term.

5. Does 7n+17n+1 generate 8,15,22,298,15,22,29?

Answer: Yes.

6. A theatre row has 12 seats and each next row has 4 more. How many

Answer: 4848 seats.

7. Sequence A has nth term 4n+14n+1; B has 3n+153n+15. Which has more at

Answer: A has more: 4(20)+1=814(20)+1=81, while 3(20)+15=753(20)+15=75.

8. H A linear sequence has common difference 8 and 1st term 3. F

Answer: 8n−58n-5.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.