GCSE Mathematics (9-1)

20.4 Exact trigonometric values — Practise

Work independently. Estimate where useful, show your method, and check units. In the mixed questions, choose the method and give a reason.

  1. Work out exactly: sin 30°.
  2. Work out exactly: cos 30°.
  3. Work out exactly: tan 45°.
  4. Work out exactly: sin 60° + cos 60°.
  5. Work out exactly: tan 30° × tan 60°.
  6. Work out exactly: 2 cos 60° + sin 90°.
  7. Work out exactly: sin 45° × cos 45°.
  8. Work out exactly: sin² 30° + cos² 30°.
Answers and concise solutions

1. Question 1

Answer: 1/2

2. Question 2

Answer: √3/2

3. Question 3

Answer: 1

4. Question 4

Answer: (√3 + 1)/2

5. Question 5

Answer: 1

6. Question 6

Answer: 2

7. Question 7

Answer: 1/2

8. Question 8

Answer: 1

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.