GCSE Mathematics (9-1)

19.2 Circumference and area of circles — Practise

  1. A circle has radius 4 cm. Work out its circumference in terms of π.
  2. A circle has diameter 10 cm. Work out its circumference in terms of π.
  3. A circle has radius 3 cm. Work out its area in terms of π.
  4. A circle has diameter 12 cm. Work out its area in terms of π.
  5. Use π = 3.14 to work out the circumference of a circle with radius 5 cm.
  6. Use π = 3.14 to work out the area of a circle with radius 2 m.
  7. A circle has circumference 18π cm. Work out its radius.
  8. A circle has area 49π cm². Work out its radius.
Answers and concise solutions

1. Circumference

Answer: 8π cm8\pi\text{ cm}

2. Circumference

Answer: 10π cm10\pi\text{ cm}

3. Circle area

Answer: 9π cm29\pi\text{ cm}^2

4. Circle area

Answer: 36π cm236\pi\text{ cm}^2

5. Circumference approximation

Answer: 31.4 cm31.4\text{ cm}

6. Circle area approximation

Answer: 12.56 m212.56\text{ m}^2

7. Radius from circumference

Answer: 9 cm9\text{ cm}

8. Radius from area

Answer: 7 cm7\text{ cm}

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.