GCSE Mathematics (9-1)

8.4 Factorising with common factors — Practise

Work independently. Questions marked H are for Higher tier.

  1. Factorise 6x+126x+12.
  2. Factorise 10y−1510y-15.
  3. Factorise 8a+12b8a+12b.
  4. Factorise 9x2+6x9x^2+6x.
  5. Factorise 14m−21mn14m-21mn.
  6. Factorise 18x+2418x+24.
  7. Factorise 12x−812x-8.
  8. Factorise 15a+25b15a+25b.
Answers and concise solutions

1. Factorise 6x+126x+12.

Answer: 6(x+2)6(x+2).

2. Factorise 10y−1510y-15.

Answer: 5(2y−3)5(2y-3).

3. Factorise 8a+12b8a+12b.

Answer: 4(2a+3b)4(2a+3b).

4. Factorise 9x2+6x9x^2+6x.

Answer: 3x(3x+2)3x(3x+2).

5. Factorise 14m−21mn14m-21mn.

Answer: 7m(2−3n)7m(2-3n).

6. Factorise 18x+2418x+24.

Answer: 6(3x+4)6(3x+4).

7. Factorise 12x−812x-8.

Answer: 4(3x−2)4(3x-2).

8. Factorise 15a+25b15a+25b.

Answer: 5(3a+5b)5(3a+5b).

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.