GCSE Mathematics (9-1)

10.2 Special sequences — Practise

  1. Write the first six square numbers.
  2. Work out 434^3.
  3. Continue the triangular numbers 1,3,6,10,15,…1,3,6,10,15,\ldots by two terms.
  4. Continue 1,1,2,3,5,8,…1,1,2,3,5,8,\ldots by two terms.
  5. Which is a square number: 30,36,4030,36,40? Give its square root.
  6. Is 125 a cube number? State the whole number cubed.
  7. Work out the 6th triangular number.
  8. H H The sequence is 1,4,9,16,251,4,9,16,25. Give its name and the next term.
Answers and concise solutions

1. Write the first six square numbers.

Answer: 1,4,9,16,25,361,4,9,16,25,36.

2. Work out 434^3.

Answer: 6464.

3. Continue the triangular numbers 1,3,6,10,15,…1,3,6,10,15,\ldots by two terms

Answer: 21,2821,28.

4. Continue 1,1,2,3,5,8,…1,1,2,3,5,8,\ldots by two terms.

Answer: 13,2113,21.

5. Which is a square number: 30,36,4030,36,40? Give its square root.

Answer: 36=6236=6^2, so its square root is 66.

6. Is 125 a cube number? State the whole number cubed.

Answer: Yes, 125=53125=5^3.

7. Work out the 6th triangular number.

Answer: 2121.

8. H The sequence is 1,4,9,16,251,4,9,16,25. Give its name and the next t

Answer: Square numbers; 3636.

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.