GCSE Mathematics (9-1)

19.4 Surface area and volume of prisms and cylinders — Practise

  1. A cuboid measures 4 cm by 3 cm by 2 cm. Work out its volume.
  2. A cuboid measures 5 cm by 4 cm by 3 cm. Work out its surface area.
  3. A triangular prism has cross-section area 12 cm² and length 8 cm. Work out its volume.
  4. A triangular prism has a triangular cross-section with base 6 cm and perpendicular height 4 cm. Its length is 10 cm. Work out its volume and state which area formula you use.
  5. A cylinder has radius 3 cm and height 5 cm. Work out its volume in terms of π.
  6. A cylinder has radius 2 cm and height 7 cm. Work out its curved surface area in terms of π.
  7. A cylinder has radius 4 cm and height 6 cm. Work out its total surface area in terms of π.
  8. A prism has volume 180 cm³ and length 12 cm. Work out its cross-section area. Explain why you divide by the length.
Answers and concise solutions

1. Cuboid volume

Answer: 24 cm324\text{ cm}^3

2. Cuboid surface area

Answer: 94 cm294\text{ cm}^2

3. Prism volume

Answer: 96 cm396\text{ cm}^3

4. Prism volume

Answer: 120

5. Cylinder volume

Answer: 45π cm345\pi\text{ cm}^3

6. Curved surface area

Answer: 28π cm228\pi\text{ cm}^2

7. Cylinder surface area

Answer: 80π cm280\pi\text{ cm}^2

8. Cross-section area

Answer: 15 cm215\text{ cm}^2

Settings

Colour scheme

Applies to every book you read here.

Reading theme

Applies to every book you read here.